Γιατί η Τουρκία κατέρριψε το συριακό ελικόπτερο


γγ



 Στην κατάρριψη του συριακού ελικοπτέρου Μi-17 από τουρκικό μαχητικό αεροσκάφος αναφέρεται εκτενώς δημοσίευμα της αμερικανικής εφημερίδας Wall Street Journal με τίτλο «Turkey Shoots Down Syrian Helicopter». Το γεγονός αυτό, τονίζεται, υπογραμμίζει την αστάθεια που προκαλεί σε περιφερειακό επίπεδο ο πόλεμος στη Συρία παρά την έντονη διπλωματική κινητικότητα της της τελευταίας εβδομάδας για την εκτόνωση της κρίσης. Σύμφωνα με το δημοσίευμα, το χθεσινό συμβάν αποτελεί την πρώτη φορά από την έναρξη του συριακού εμφύλιου πολέμου που η Τουρκία, μέλος του ΝΑΤΟ, καταρρίπτει συριακό αεροσκάφος, αν και η Άγκυρα, επί έναν χρόνο περίπου, σηκώνει αεροσκάφη (“scrambling jets”) για την αποτροπή πτήσεων των συριακών αεροσκαφών κοντά στα σύνορά της. Σύμφωνα με αναλυτές, η χθεσινή κατάρριψη του συριακού ελικοπτέρου αποτελεί προάγγελο μιας ολοένα και πιο έντονης στάσης αντιπαράθεσης της Άγκυρας έναντι της Δαμασκού, την ίδια στιγμή που η Ουάσιγκτον αποκλιμακώνει τη δική της στρατηγική. Σύμφωνα με τον (τουρκικής καταγωγής) Soner Cagaptay του Washington Institute for Near East Policy, «η Τουρκία δεν μπορεί απλώς να μείνει ικανοποιημένη από τη συμφωνία για τα χημικά όπλα, διότι αυτό συνεπάγεται παραμονή του Assad στην εξουσία, προοπτική που συνιστά μείζονα απειλή για τη σταθερότητα της Τουρκίας. Η Τουρκία θα κλιμακώσει την αντιπαράθεση διότι απλά δεν μπορεί να συμβιώσει με τον Assad».

ΠΗΓΗ

Αγάπη, λουλούδια, τρυφερότητα, ΚΚΕ

 
Άλλο ένα απολαυστικό κείμενο από τον Παναγιώτη Λιάκο (εφημ. ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ, 16-9-2013)

Οι άνθρωποι του κόμματος δεν ασκούν βία. Aν τους στενοχωρήσετε, το πολύ πολύ να πούνε «γούτσου γούτσου» με κάπως ψυχρό ύφος


Ακους εκεί «τραμπούκοι», «ΚΝΑΤ», μαδέρια, λοστάρια, μπερντάχι σε δεξιούς, αριστερούς, αριστερότερους και αναρχικούς! Μα είναι δυνατόν να ισχυρίζονται οι φαρμακόγλωσσες του κατεστημένου ότι η φιλανθρωπική οργάνωση ΟΠΛΑ έκανε εγκλήματα την περίοδο των Δεκεμβριανών και του 1ου, 2ου, 3ου, 4ου, 5ου και δεν συμμαζεύεται «γύρου» (με πίτα, βασιλόφρονα ντονέρ και απ’ όλα). Αυτοί, βρε, ήτανε ψυχούλες, άκακοι, καρδιά αγκινάρα που χωρούσε όλον τον κόσμο (αρκεί να φαινόταν ολιγαρκής, νομιμόφρων στο κόμμα και να ήταν -κατά προτίμηση- αλυσοδεμένος).
Εβλεπαν μυρμήγκι στην πλατεία της Πράγας και έστριβαν το... τιμόνι του ρωσικού τανκ 180 μοίρες, για να μην το πατήσουν. Σύμφωνα με ανεπιβεβαίωτες πληροφορίες, σκέφτονταν το εξής: «Καλύτερα να τσαλακώναμε 2-3 χιλιάδες αντιδραστικούς παρά τον ταξικό σύμμαχο μέρμηγκα, που δουλεύει σαν σταχανοβίτης εργάτης για να οικοδομήσει τον σοσιαλισμό της συντρόφισσας βασίλισσας, Γενικής Γραμματέως της φωλέας». Αντίκριζαν συγγραφέα με κρυολόγημα και τον έστελναν ντουγρού στη Σιβηρία να σπάει πάγους για ομοιοπαθητική θεραπεία. Στα κομμουνιστικά καθεστώτα (λίγα μεν αλλά βαρβάτα) είναι ακόμα τόσο καλοί οι κομισάριοι, που έχουν καταργήσει το αίσθημα της μοναξιάς. Το κράτος σε παρακολουθεί συνέχεια, για να δει αν σου λείπει τίποτα.

Ντοκουμέντα

Στις (παραπάνω) φωτογραφίες που κοσμούν το παρόν βλέπουμε κλιμάκια αγωνιστών του κόμματος εξοπλισμένα με είδη πρώτης ανάγκης (σημαίες, μαδέρια, κράνη και στειλιάρια), για να τα προσφέρουν σε όλους όσοι τα χρειάζονται. Τέτοιες δράσεις, κατά παράδοση, λαμβάνουν χώρα στα μετερίζια του ειρηνικού αγώνα του κόμματος που κατάφερε την πρώτη ιδιωτικοποίηση κρατικής ιδιοκτησίας, της συχνότητας του 902, σε υπεράκτιο αγοραστή.
Για να τιμηθεί η (προ)χθεσινή επέτειος της ΚΝΕ (ιδρύθηκε στις 15 Σεπτεμβρίου 1968),η στήλη διοργανώνει μεγάλη δωροθεσία με πλούσια δώρα. Η συμμετοχή είναι ανοιχτή για όλους τους αναγνώστες, αρκεί να απαντήσουν σωστά σ’ ένα απλό κουίζ. Στην κάθετη φωτογραφία πρωταγωνιστεί ένας κύριος (με τον κόκκινο κύκλο γύρω από το γαλήνιο πρόσωπό του) την ώρα που εξηγεί με δυναμικό τρόπο το εσφαλμένο των επιχειρημάτων ενός αντιδραστικού, ο οποίος βρίσκεται πεσμένος στο έδαφος. Τι είναι τούτος ο λεβέντης; Ντελιβεράς κονταριών; Οπαδός της Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ; Συλλέκτης δακρύων αντιφρονούντων; Ενεργειακός ψυχοθεραπευτής; Δάσκαλος του αϊκίντο; Οποιος το βρει κερδίζει ισόβια συνδρομή στη βδομαδιάτικη εφημερίδα «Κατσαπλιάς ΓουίκλιΤρίμπιουν». Δεκτές και οι συμμετοχές με e-mail...

ΠΗΓΗ

“Η Τουρκία θα επιτεθεί στην Ελλάδα, ακριβώς όπως επιτέθηκε στην Συρία. Με εσωτερικό εχθρό”.


“Μην περιμένετε ότι ο Τούρκοι θα εισβάλουν όπως έγινε με την Κύπρο. Αυτή την στιγμή η Συρία δέχεται επίθεση από το τουρκικό κράτος χωρίς να έχει εμφανιστεί επίσημα ούτε ένας τούρκος στρατιώτης. Αυτό ακριβώς θα κάνουν και στην Ελλάδα. Θα ενεργοποιήσουν πυρήνες και θύλακες για να δημιουργήσουν χάος. Περιμένουν την κατάλληλη ευκαιρία, ίσως και τις αναλογες πολιτικες συνθήκες για να το κανουν. Θα το κανουν πάλι με πρόφαση την προστασία μειονοτητων, ανθρωπινων δικαιωματων, ενώ ο ατυπος στρατος τους θα σφαζει αμαχους. Αυτή είνα η αλήθεια”.

Το βίντεο από την κατάρριψη του Συριακού ελικοπτέρου από τουρκικά μαχητικά και ισλαμοφασίστες να κραυγάζουν “Αλλάχ ουάκμπαρ”.

Η δηλωση από Σύριο αγωνιστή και φίλο.

 ΠΗΓΗ

Θερμό επεισόδιο προκάλεσε η Τουρκία: Κατέρριψε συριακό Mil Mi-17 Hip

Η τουρκική  Αεροπορία κατέρριψε συριακό εξοπλισμένο ελικόπτερο Mil Mi-17 (αρχικά είχε λεχθεί για επιθετικό Μil Mi-24) με βολή βλήματος αέρος-αέρος από μαχητικό F-16 που είχε απογειωθεί από το Νιτιγιάρμπακιρ, στα σύνορα των δύο χωρών, "καθώς σημειώθηκε παραβίαση του τουρκικού εναέριου χώρου", όπως δήλωσε ο Tούρκος αναπληρωτής πρωθυπουργός Μπουλέτ Αρίτς.
Aπό την πλευρά της Συρίας υποστηρίζετε ότι τα τουρκικά μαχητικά βρισκόταν στην όριο γραμμή με την Συρία όταν κατέρριψαν το ελικόπτερο το οποίο εκινείτο εντός του συριακού εναέριου χώρου.
Ένα συριακό ελικόπτερο τύπου MI-17 έμεινε για δύο χιλιόμετρα μέσα στον τουρκικό εναέριο χώρο και είχε επανειλημμένα δεχτεί προειδοποιήσεις πριν καταρριφθεί με πυραύλους από τουρκικά αεροσκάφη", είπε ο Αρίντς μετά από μια συνεδρίαση του Υπουργικού Συμβουλίου.
Τούρκος αξιωματούχος είπε ότι έχουν ληφθεί πληροφορίες σχετικά με το περιστατικό, αλλά σημείωσε πως για να επιβεβαιωθεί πρέπει να ολοκληρωθούν οι απαραίτητες έρευνες.
Προηγούμενες αναφορές έλεγαν πως το ελικόπτερο εξερράγη στον αέρα και ότι η έκρηξη ήταν ορατή από την περιοχή Χατάι Γιαλανταγί.
Δύο πιλότοι φέρεται να εκτινάχθηκαν από το αεροσκάφος πριν την έκρηξη, αλλά έχασαν τη ζωή τους από τις δυνάμεις της αντιπολίτευσης μετά την προσγείωση τους με ασφάλεια στο έδαφος, σύμφωνα με το πρακτορείο ειδήσεων Doğan.
Φυσικά είναι αδύνατον να ... "εκτινάχθηκαν" από το ελικόπτερο αφού κάνενα ελικόπτερο της συριακής Αεροπορίας, ούτε καν τα Mil Mi-17, όπως το συγκεκριμένο που καταρρίφθηκε έχουν την δυνατότητα αυτόματης εκτίναξης.
Τμήμα ειδήσεων defencenet.gr