...η ασκητική πρακτική συνδέεται με τον φωτισμό της ψυχής


Αρχιμανδρίτης π. Χριστοφόρος Νάνος:
«Νηστεία αληθής, η των παθών αλλοτρίωσις».
Ε΄ Κυριακή των νηστειών, μνήμη της οσίας Μαρίας της Αιγυπτίας. Η Εκκλησία προβάλει τη μορφή της αγίας που απέδειξε τη μεγάλη ανατροπή που φέρνει στη ζωή του ανθρώπου η συνάντηση με τον Χριστό. Η οσία Μαρία μέσα από την ασκητική εγκράτεια, τη νηστεία και την αδιάλειπτη προσευχή, βρήκε νέο νόημα στη ζωή της και κατέκτησε την αγιότητα.
Την ημέρα αυτή ο Πανοσιολογιώτατος Αρχιμανδρίτης π. Χριστοφόρος Νάνος, μάς καθοδηγεί στο νόημα της πραγματικής νηστείας. Δίνει πληροφορίες για τη σύνδεση της νηστείας των τροφών με την γενικότερη εγκράτεια που καλείται να ασκεί ο Χριστιανός. Επιπλέον, επισημαίνει τον τρόπο που αυτή η ασκητική πρακτική συνδέεται με τον φωτισμό της ψυχής και την έλευση πνευματικής ευλογίας και ενίσχυσης από τον Θεό.
Μέσα από παραδείγματα του βίου των πατέρων της Εκκλησίας μας, εμπλουτίζουμε τη γνώση μας και παραδειγματιζόμαστε από τη θέληση και την έντονη επιθυμία για την προσέγγιση της αγιότητας.
Ο π. Χριστοφόρος, μέσα από την πνευματική του εμπειρία, απαντά σε ερωτήματα που σχετίζονται με την αξία της νηστείας για το σύγχρονο άνθρωπο και τις παρεκκλίσεις από την ορθή χρήση της, που συχνά παρατηρούνται στις μέρες μας.
Η ομιλία θα πραγματοποιηθεί στο Ιερό Ναό Κοιμήσεως Θεοτόκου Παλαιού Φαλήρου, την Ε΄ Κυριακή των Νηστειών – Οσίας Μαρίας της Αιγυπτίας (29 Μαρτίου), μετά την ιερά ακολουθία του Κατανυκτικού Εσπερινού.
Ώρα έναρξης Κατανυκτικού Εσπερινού: 6.00 μ.μ.
Ευχόμαστε καλό Πάσχα.
Ο Πρόεδρος του Εκκλησιαστικού Συμβουλίου
Πρωτοπρεσβύτερος π. Ιωσήφ Ταγαράκης

Ιερός Ναός Κοιμήσεως Θεοτόκου Παλαιού Φαλήρου
www. koimisifalirou.gr - Email: koimisifalirou@yahoo.gr
FB: /koimisifalirou
Αχιλλέως 30, 175 62, Παλαιό Φάληρο, Τηλ. 210 98 12 234     


ΠΗΓΗ

Αλέξη άσε τα παγκάρια. Άδικος κόπος!

Το μόνο που δεν έχει ακόμη κάνει η κυβέρνηση για να βρει χρήματα είναι να ψάξει στα παγκάρια των εκκλησιών. Όλες τις υπόλοιπες δυνατότητες τις έχει ήδη εξαντλήσει. Η αλήθεια είναι ότι η κατάσταση είναι οριακή. Για να μην φτάσουμε στο σημείο να μείνουν απλήρωτοι οι συνταξιούχοι και οι μισθωτοί του δημοσίου, ο κ. Τσίπρας θα πρέπει να κάνει αυτό που έπρεπε να κάνει από την πρώτη στιγμή: Εθνικό προσκλητήριο για την Οικονομία.

Αν η συνταγή για το επόμενο διάστημα είναι αύξηση της φορολογίας εισοδήματος στο 50% ή στο 60%, αύξηση στα καύσιμα, στα ποτά και στα τσιγάρα, ας το κλείσουμε το «μαγαζί» να ησυχάσουμε! Δίχως επενδύσεις δεν υπάρχει ανάκαμψη της Οικονομίας. Η ανεργία δεν πολεμιέται με αέρα κοπανιστό. Πριν αποφασίσουμε να δώσουμε διαλέξεις για το πώς μπορεί να σωθεί η Ευρώπη, ας προσπαθήσουμε να σώσουμε πρώτα τους εαυτούς μας.

Αν ο κ. Τσίπρας καλούσε αύριο σε μία σύσκεψη τους πρώην πρωθυπουργούς της χώρας, τους μεγαλύτερους επιχειρηματίες, τις παραγωγικές τάξεις, τα συνδικάτα και ξεκινούσε έναν διάλογο για την σύνταξη ενός εθνικού προγράμματος για την έξοδο από την κρίση, ποιος θα ήταν εκείνος που θα αρνιότανε να συμμετάσχει; 

Το γεγονός ότι ο διάλογος αυτός δεν έχει γίνει είναι ευθύνη όλων τους. Ο καθένας θα έχει να λέει για τον άλλον ένα σωρό πράγματα έτσι κι ανοίξει αυτή η συζήτηση. Δεν υπάρχει, όμως,  άλλος χρόνος για να τον καταναλώσουμε σε μικρά και ασήμαντα πράγματα. Η χώρα βρίσκεται εδώ και αρκετό καιρό στην κόκκινη ζώνη.  Και δεν πρόκειται να βγούμε από την κατάσταση αυτή αν δεν προσπαθήσουμε όλοι μαζί. Η Ελλάδα έχει πολλά πλεονεκτήματα που δεν τα έχουν άλλες χώρες. Έχει όμως και ένα μεγάλο μειονέκτημα: Την αδυναμία των Ελλήνων να συνεννοηθούν μεταξύ τους και για τα πιο απλά πράγματα.

Οι επόμενες ημέρες θα είναι ιδιαίτερα κρίσιμες. Η κυβέρνηση έχει χάσει πολύτιμο χρόνο, επειδή ακριβώς δεν είχε στρατηγική. Όπως στρατηγική δεν είχε και η προηγούμενη. Μιλάμε για δουλειές του ποδαριού. Ό,τι κάτσει και όπως κάτσει. Αν τα πράγματα ήσαν διαφορετικά, αν υπήρχε σχέδιο και γνώση, τότε δεν θα είχαμε φτάσει στο σημερινό σημείο.

Αυτό που δεν έχουν καταλάβει κάποιοι στην  κυβέρνηση είναι  ότι ο ελληνικός λαός δεν τους ψήφισε για να οδηγήσουν την χώρα στην δραχμή. Αν ξεκαθάριζαν την  θέση τους, ότι αυτό ήταν από την αρχή το σχέδιό τους, ίσως και να είχαμε πρώτο κόμμα αυτό του κ. Λεβέντη. Η ουσία πάντως είναι ότι οι Έλληνες δεν ψήφισαν δραχμή. Αν κάνει κάποιος το λάθος να πιστέψει ότι ο λαός αυτός μπορεί να οδηγηθεί σιγά – σιγά προς αυτή την επιλογή, θα χάσει το έδαφος κάτω από τα πόδια του πριν καλά – καλά το καταλάβει.

Επίσης, οποιαδήποτε «λύση» μέσω της αύξησης των φόρων θα οδηγήσει σε νέα πολιτική κρίση. Η προηγούμενη κυβέρνηση έπεσε επειδή φόρτωσε στους συνεπείς φορολογούμενους τον λογαριασμό της κρίσης. Οι άνθρωποι αυτοί καταδίκασαν πολιτικά κόμματα τα οποία ψήφιζαν μία ζωή. Δεν θα διστάσουν να κάνουν το ίδιο με τον Αλέξη Τσίπρα κι όταν μάλιστα δεν τον ξέρουν  και από χτες!

Η μόνη λύση που μένει είναι να σοβαρευτούμε! Να φτιάξουμε, επιτέλους, ένα πρόγραμμα και να το τηρήσουμε για τα επόμενα χρόνια με ευλάβεια. Ανεξάρτητα από το ποια θα είναι κάθε φορά η κυβέρνηση. Ένα πρόγραμμα για την ανασυγκρότηση του παραγωγικού ιστού της χώρας, για την ανασύσταση του δημόσιου τομέα, για την θέσπιση ενός σταθερού και δίκαιου φορολογικού καθεστώτος, για την πάταξη της διαφθοράς, για την αναγέννηση της ελληνικής Παιδείας.

Έχουμε δύο επιλογές. Η μία είναι εκείνη της συνεννόησης. Η άλλη είναι εκείνη της μαζικής αυτοκτονίας. Κατά πάσα πιθανότητα θα επιλέξουμε την δεύτερη «λύση». Αυτό λέει η μέχρι σήμερα πορεία μας. Ότι συνήθως διαλέγουμε τους δρόμους εκείνους που μας οδηγούν κατευθείαν στον γκρεμό και μάλιστα δίχως στάση. Σπάνια έχουμε κάνει κάτι διαφορετικό. Κι αυτές τις σπάνιες φορές έχουμε εκπλήξει και θριαμβεύσει!

Αλέξη δεν έχεις άλλο δρόμο. Ακόμη και στα παγκάρια να ψάξεις δεν θα βρεις παρά μόνο προσευχές...

Θανάσης Μαυρίδης

thanasis.mavridis@capital.gr


Πηγή:www.capital.gr

Πόσο «αντιρατσιτσής» είσαι; Κοινωνικό πείραμα – video από την Βρετανία: Όταν το θύμα του ρατσισμού είναι Λευκός ουδείς ενοχλείται, όταν είναι μη Λευκός τους πιάνει ο «αντιρατσισμός»



Βίντεο του 2014, περί ρατσισμού των @Bmwjarvo και @Mikeybharj του Trollstation*
Στο πρώτο μισό του βίντεο, ο ρατσιστής είναι ένας Ινδός και προβαίνει μες στη μέση του δρόμου σε προσβλητικά σχόλια εναντίον ενός λευκού Άγγλου («είναι λευκός αυτός, μην τον σέβεσαι», «δεν χωνεύω τους λευκούς» κλπ) ενώ οι άνθρωποι στέκονται απλά εκεί γύρω βλέποντας και γελώντας, και κανείς δεν λέει τίποτα για τις προσβολές κατά των Λευκών που βγαίνουν από το στόμα του. «Ευαίσθητοι», «ανθρωπιστές» και «αντιρατσιστές» άφαντοι.
Στο δεύτερο μισό του βίντεο, ο ίδιος ο λευκός άντρας πηγαίνει σε ένα κέντρο εργασίας και σπρώχνει για να πάρει την θέση του ίδιου Ινδού και στη συνέχεια αρχίζει να κοροϊδεύει τον Ινδό (μιμείται την προφορά των Ινδών, κάνει αστεία με το κάρυ κλπ). Και νάτος αμέσως ένας μουσάτος Λευκός «αντιρατσιστής» και «ανθρωπιστής» αρχίζει να φωνάζει «δεν θέλουμε ρατσιστικά λόγια», «είσαι γ….ς ρατσιστής», πάει μπροστά του και του λέει «σήκω και φύγε από εδώ» και ενημερώνει (!) όλον τον κόσμο που βρίσκεται στο Κέντρο Εργασίας, για τον κίνδυνο που υπάρχει,  καθώς εδώ έχουμε έναν «ρατσιστή»!.. «Ρα-τσι-στή» φωνάζει, μέχρι που του κάνουν γνωστό ότι και οι δύο είναι ηθοποιοί που απλά κάνουν ένα κοινωνικό πείραμα και μάλιστα είναι και φίλοι.
Δείτε το βίντεο:
Συμπέρασμα: Ουδείς εκ των «ευαίσθητων» «αντιρατσιστών» δεν ενδιαφέρεται αν κάποιος φέρεται ρατσιστικά στους γηγενείς Λευκούς (και ίσως είναι έτοιμος ακόμα και να υπερασπιστεί τον ρατσιστή, αν δεν είναι Λευκός), αλλά αν ο ρατσιστής είναι γηγενής Λευκός, τότε ξυπνάει μέσα του ο «ανθρωπισμός» και ο «αντιρατσισμός» και νιώθει ότι έχει χρέος να αντιδράσει στο πιο ειδεχθές έγκλημα που υπάρχει στην ανθρωπότητα. Κανονικά θα έπρεπε στον "ρατσισμό" και στις "διακρίσεις" να μην υπάρχουν... διακρίσεις. Αλλά... Τελικά, είναι σωστό αυτό που λέγεται ότι ο "αντιρατσισμός" είναι μια λέξη -κώδικας για την αντι-λευκή ιδεολογία. Κάθε «αντιρατσιστής» στην πραγματικότητα είναι «αντι-λευκός».
* Όπως αναφέρουν οι ίδιοι: Το Trollstation είναι μια συλλογικότητα κοινωνικά απροσάρμοστων που γυρνάνε με μια κρυφή κάμερα και καταγράφουν on line φάρσες. Το υλικό είναι σκόπιμα προκλητικό και αμφιλεγόμενο, με στόχο να προσβάλλει και να παρενοχλήσει το ευρύ κοινό στο όνομα της σάτιρας.
ΚΟΚΚΙΝΟΣ ΟΥΡΑΝΟΣ

«Αΐστε και σεις κι η πίστη σας παλιότουρκοι χαθείτε. Οι Βρονταµίτες ζωντανοί, Τούρκους δε προσκυνάνε»



Παλαιομονάστηρο Βρονταμά Λακωνίας. Μνημείο θυσίας
 
Βρισκόμαστε στο 1825. Η επανάσταση των Ελλήνων ενάντια στον τουρκικό ζυγό συνεχίζεται. Μετά τις αποτυχημένες προσπάθειες των Τούρκων να καταπνίξουν την επανάσταση, ο σουλτάνος ζητά βοήθεια από τον πασά της Αιγύπτου Μωχάµετ Αλή.
Το Φεβρουάριο του 1825 ο Ιµπραήµ κάνει απόβαση στην Πελοπόννησο µε πολύ ισχυρή στρατιωτική δύναµη. Μετά από σκληρές και αιματηρές µάχες καταφέρνει να την καταλάβει. Ο δρόµος για τη Τριπολιτσά γίνεται ευκολότερος. Σε όλη την Πελοπόννησο επικρατεί αναστάτωση. Ο Ελληνικός στρατός είναι σχεδόν διαλυµένος. Οι αντιστάσεις τους µηδενικές.
Το Ολοκαύτωμα
Στις αρχές του Σεπτέµβρη, ο Ιµπραήµ ξεκινά από την Τρίπολη για την Λακωνία. Η κάθοδός του σπέρνει τον τρόµο και τον πανικό σε όλους. Η ίδια τροµάρα κυριεύει και τους Βρονταµίτες όταν µαθαίνουν τον ερχοµό στο χωριό τους. Επικρατεί πανικός. Επιχειρούν να φύγουν, να σωθούν.
Όµως, µη θέλοντας να απομακρυνθούν από τα όρια του χωριού τους βρίσκουν καταφύγιο στο Παλαιοµονάστηρο, ένα ναό αφιερωµένο στη Θεοτόκο, στον Άγιο Νικόλαο και στο μεγαλομάρτυρα Νικήτα, που από τις σπάνιες τοιχογραφίες του χρονολογείται στο 1201.
Σε αυτή τη δύσκολη στιγµή, ηγετικό ρόλο αναλαµβάνει ο παπα-ηµήτρης Παπαδηµητρίου, ο οποίος µαζί µε τον Βρονταµίτη οπλαρχηγό Γιάννη Καραµπά εµψυχώνουν και δίνουν θάρρος στους κατοίκους. Μαζί τους έχουν πάρει τα απαραίτητα για την επιβίωσή τους καθώς και όπλα της εποχής.
Φτάνοντας ο Ιµπραήµ στο Βρονταµά αντικρίζει ένα έρηµο χωριό. Λίγοι γέροι, ανήµποροι να µετακινηθούν αρνούνται να αποκαλύψουν το καταφύγιο. Ο θυµός του µεγάλος. Έφιπποι ανιχνευτές χτενίζουν όλη την περιοχή. Καταφέρνουν να εντοπίσουν κάποιους έγκλειστους που είχαν κατέβει στον κάµπο να µαζέψουν σταφύλια. Τους ακολουθούν και εντοπίζουν το οχυρό που είχαν καταφύγει περίπου 300 µε 400 Βρονταµίτες. Τα στρατεύµατα του Ιµπραήµ καταφθάνουν µπροστά σε ένα πραγµατικά δύσκολο οχυρό. Η κατάληψή του δεν φαίνεται εύκολη υπόθεση καθώς πρόκειται για ένα µοναστήρι αετοφωλιά, χωρίς καµία πρόσβαση. Ο Ιµπραήµ τους ζητά να παραδοθούν και να υπογράψουν προσκυνοχάρτια σε αντάλλαγµα της ελευθερίας τους. Οι Βρονταµίτες δια στόµατος παπα-∆ηµήτρη απαντούν:
«Αΐστε και σεις κι η πίστη σας παλιότουρκοι χαθείτε.
Οι Βρονταµίτες ζωντανοί, Τούρκους δε προσκυνάνε».
Η πολιορκία ξεκινά µε αλλεπάλληλες επιθέσεις. Οι Βρονταµίτες έχοντας πίστη στο Θεό και αγάπη για την πατρίδα αντιστέκονται σθεναρά. Μέσα στο µοναστήρι ακούγονται ύµνοι και ψαλµωδίες και αυτό µανιώνει περισσότερο τον Ιµπραήµ. Ένας στρατηγός του παρατηρεί πως ο βράχος που σκέπαζε το µοναστήρι, σε ένα του σηµείο, δεν είναι τόσο παχύς. Αµέσως δίνεται η εντολή να ανατιναχθεί το σηµείο αυτό µε φουρνέλα.
Η 15η Σεπτεμβρίου ξημερώνει
Το µαρτύριο ξεκινά. Ο δρόµος είναι ανοιχτός για το µακάβριο έργο που θα ακολουθήσει. Θειάφι, µπαρούτι και άλλες εύφλεκτες ύλες ρίχνονται µέσα στο ναό. Οι πύρινες φλόγες τυλίγουν το µοναστήρι. Άψυχα τα κορµιά των Βρονταµιτών κείτονται το ένα πάνω στο άλλο. Στον ιερό τούτο χώρο παραδίδουν την τελευταία τους πνοή στον Ύψιστο Δηµιουργό. Οι βάρβαροι θέλοντας να δουν µε τα µάτια τους τα αποτελέσµατα της θηριωδίας τους µπαίνουν µέσα στο µοναστήρι και λεηλατούν όλα εκείνα τα άψυχα κορµιά παίρνοντας ότι πολύτιµο είχαν. Στη συνέχεια περνούν σε µία πράξη πρωτάκουστη για την ιστορία. Χαράζουν µε κοφτερό µαχαίρι το αυτί του κάθε πτώµατος για να δουν αν έχει µείνει κανείς ζωντανός ώστε να τον πάρουν αιχµάλωτο. Κατόπιν βεβηλώνουν τις εικόνες βγάζοντας µε σπαθιά τα µάτια των αγίων. Αγωνιωδώς αναζητούν να βρουν τα κορµιά του παπα-∆ηµήτρη και του Γιάννη Καραµπά. Ο Καραµπάς εντοπίζεται ήδη νεκρός, ενώ ο παπα-∆ηµήτρης µισοζώντανος οδηγείται µπροστά στον Ιµπραήµ. Ο Ιµπραήµ του υπόσχεται µεγάλες τιµές, αν αλλαξοπιστήσει. Όµως αυτός µένει µέχρι τέλος άκαµπτος, απορρίπτοντας όλες τις προτάσεις. Μετά από σκληρά βασανιστήρια, ο «Παπαφλέσσας» της Λακωνίας αφήνει την τελευταία του πνοή σε µία άκρη του προαυλίου του Παλαιοµονάστηρου φωνάζοντας την λέξη ΕΛΛΑ∆Α.
Αξίζει να σηµειωθεί πως σήµερα δεν θα τιµούσατε το ιστορικό αυτό ολοκαύτωµα χωρίς την συµβολή µιας σύγχρονης και άξιας Ελληνίδας, της Ελένης Στρατήγη, η οποία µε το έργο της αναβίωσε τη µνήµη της εθνικής αυτής θυσίας και µας θύµισε πως η µεγαλειώδης θυσία των Βρονταµιτών ήταν αποτέλεσµα της βαθιάς πίστης τους προς το Θεό και της αγάπης τους προς την πατρίδα. Η οµοψυχία τους ήταν το µέγα δίδαγµα που ψυχώνει το Έθνος µας ώστε να µη σβήσει το φως του Ελληνικού πνεύµατος, ώστε να διδαχθούν οι νέοι, να θυµηθούν οι ώριµοι και να αναπολήσουν οι ηλικιωµένοι τι σηµαίνει σήµερα και αύριο το να είσαι ΕΛΛΗΝΑΣ.
Ας καλλιεργήσουµε τα χαρίσµατά τους και ας παραµείνουµε πάντα Έλληνες για τους Έλληνες. Οδηγός µας ας γίνει η γνώση της ιστορίας, πίστη µας η πίστη µας στο Θεό και στην πατρίδα, πυξίδα µας οι αρετές της φυλής µας και στόχος µας τα πεπρωµένα του έθνους µας. Ας αποδείξουµε λοιπόν όλοι µας σε αυτά τα δύσκολα χρόνια, ότι είµαστε άξιοι της βαριάς αυτής κληρονοµιάς.
 
Το Μοναστήρι
Το παλαιοµονάστηρο απέχει 6,5 περίπου χιλιόµετρα από την Τοπική Κοινότητα Βρονταµά. Βρίσκεται σε ένα σπήλαιο επάνω σε απόκρηµνο βράχο ο οποίος υψώνεται στην αρχή της ∆υτικής πλευράς της χαράδρας στο µέσο της οποίας ρέει ο ποταµός Ευρώτας. Ο ναός σύµφωνα µε την κτητορική επιγραφή που σώζεται εντός του νάρθηκα τιµάται επ΄ ονόµατι «της υπεραγίας Θεοτόκου και του Αγίου µεγαλοµάρτυρα Νικήτα». Η χρονολόγηση των τοιχογραφιών, σύµφωνα µε τον καθηγητή Νικόλαο ∆ρανδάκη που ως επιµελητής των βυζαντινών αρχαιοτήτων του Μυστρά τις είχε µελετήσει, έχει ως ακολούθως: Οι τοιχογραφίες που σώζονται ανάγονται σε τέσσερις εποχές 1) Τοιχογραφίες 12ου αιώνα, 2) Τοιχογραφίες του 1201, 3) Τοιχογραφίες του 14ου αιώνα, 4) µεταβυζαντινές τοιχογραφίες παρεκκλησίου του 1556. Το έτος 1958 χαρακτηρίσθηκε από την Ελληνική Πολιτεία ως Ιστορικό Μνηµείο. Το έτος 1961 εκδίδεται βασιλικό διάταγµα «Περί ορισµού της 15ης Σεπτεµβρίου, ως τοπικής Εθνικής Εορτής δια την Κοινότητα Βρονταµά Νοµού Λακωνίας». Τον Σεπτέµβριο του 2012 δηµιουργήθηκε Σύλλογος Ολοκαυτώµατος Βρονταµιτών «Το Παλαιοµονάστηρο» που σκοπό έχει την εκπόνηση δράσεων για την ανάδειξη του ιστορικού αυτού µνηµείου και την διάδοσή του.  Μάλιστα, σε λίγο καιρό θα είναι διαθέσιµες πληροφορίες και πλούσιο φωτογραφικό υλικό µέσω της Ιστοσελίδας που ετοιµάζεται µε πρωτοβουλία του  Συλλόγου.
* Από το περιοδικό ‘ΕΠΑΘΛΟ’, τεύχος 89, Ιανουάριος - Φεβρουάριος 2013, Αγ. Τριάδα Μιδέας Αργολίδας. Το άρθρο είναι του Διαμαντή Φαρλέκα, προέδρου της τοπικής κοινότητας Βρονταμά. Το κείμενο είναι ομιλία του που εκφωνήθηκε στην επέτειο του ολοκαυτώματος.
ΚΟΚΚΙΝΟΣ ΟΥΡΑΝΟΣ